Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

οι νόμοι

Πάντοτε απορούσα γιατί η δημιουργία
δεν σταμάτησε στα μυρμήγκια και στις μέλισσες,
στις τέλειες συνεργατικές κοινωνίες που
όμως δεν γνωρίζουν ελευθερία επιλογής.
Σε λίγο το πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών
δεν θα είναι να κάνουν συνετές επιλογές
αλλά να έχουν δυνατότητα επιλογής.*

Πρέπει να καταλάβεις και να ορίσεις κανόνες για την προσέγγιση της γνώσης. Εδώ ας μάθεις από την Φύση. Που υπακούει σε νόμους και όλα γίνονται με τάξη, από τις τροχιές των σωμάτων μέχρι τα παλιρροιακά κύματα, τους κύκλους της ζωής και τους κύκλους των εποχών.

Να βρείς τους Νόμους που πρέπει να κυβερνούν την κρίση σου και τις πράξεις σου. Νόμους πάνω από κάθε τι, αμετάβλητους. Να μην αλλάζουν κατά τα μέτρα των πόθων σου, που φυσικά δεν πρέπει να αγνοείς. Να είναι απλώς μία παράμετρος αλλά όχι κριτής και καπετάνιος στο παιχνίδι της συνείδησης.

Πολλοί λένε «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Κατά περίπτωση και κατά την κρίση της στιγμής να πράττεις. Είναι οι πονηροί που θέλουν να έχουν τα χέρια λυμένα για να κάνουν ό,τι τούς συμφέρει, να βλάπτουν ασύδοτα και ασύστολα. Βέβαια βλάπτουν πάνω απ' όλα τον εαυτό τους και κλείνουν για πάντα την πόρτα της σωτηρίας τους.

Είναι και άλλοι που απλώς από νωθρότητα πνεύματος δεν έχουν το κουράγιο ή τη δύναμη να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη. Αρέσκονται σε χαοτικές καταστάσεις και χάνονται μεσ' στην πολυπλοκότητα αδιαχείριστων επιλογών. Όπως αυτοί που ζούν σε σπίτι ακατάστατο δεν θα νιώσουν ποτέ τη χαρά και τη γαλήνη της ευταξίας που είναι προϋπόθεση για ψυχική ανέλιξη.

Έχεις πολλά να πετύχεις μέσα σε λίγο χρόνο. Χωρίς νόμους ηθικούς θα έχανες πολύτιμο χρόνο και ενέργεια στην ανάλυση των εναλλακτικών. Μην ψάχνεις για απόλυτα σωστούς νόμους, αρκέσου στους χρήσιμους. Η τήρηση κανόνων, ακόμα και αν δεν είναι εντελώς σωστοί, είναι απαραίτητη για να προκόψεις γρήγορα στην κατάκτηση της γνώσης κάνοντας όσο το δυνατό λιγότερα λάθη.

Οι νόμοι συχνά εκφράζουν μια ιδέα ισορροπίας, δικαιοσύνης μεταξύ αντιρρόπων δυνάμεων. [...]

Ιωσήφ Σηφάκης, Το κενό και το φώς. Κείμενα πεζά και έμμετρα (έκδ. Αρμός, Αθήνα 2017, σσ. 158- 159). - Το motto εκ του ιδίου (ό.π., σ. 128).

Δεν υπάρχουν σχόλια: