Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

οι συνέπειες της άγνοιας


Μιλώντας για την ύλη και για την προσωρινή της υπόσταση, για την αμαρτία και για την προσκόλληση και την ταύτιση με το προσωρινό, ο Διδάσκαλος υπογραμμίζει τις συνέπειες της άγνοιας και της προσκόλλησης σ' αυτήν:

«Να γιατί νοσείτε
και γιατί πεθαίνετε:
αυτή είναι η συνέπεια των πράξεών σας·
κάνετε ό,τι σας απομακρύνει...
Ο Νοών νοείτω» [Σελ. 7, 24-28]

Η αρρώστια, ο πόνος κι ο θάνατος είναι συνέπειες των πράξεών μας. Δεν πρέπει να κατηγορούμε κανένα άλλον γι' αυτό και είναι ανώφελο να παραπονιόμαστε και να κατακρίνουμε αυτόν τον κόσμο, την ύλη και τον άνθρωπο που είναι κακά. Όχι! Ελέχθη ότι δεν υπάρχει κακό, δεν υπάρχει αμαρτία. Το κακό, η αμαρτία είναι ο «Κατήγορος» που βρίσκεται μέσα μας!

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι οι Πατέρες της Ερήμου, θα δούν, σύμφωνα με το βιβλίο της Αποκαλύψεως, ένα σημάδι «ανακούφισης», από τη στιγμή που θα πάψουν να κατηγορούν τους άλλους, τον κόσμο και τα γεγονότα: «ότι εβλήθη ο κατήγωρ των αδελφών ημών» (Αποκ. 12.10.6).

Ο Κατήγορος είναι ο σατανάς (το εμπόδιο στα εβραϊκά), ο διάβολος («αυτός που διαβάλει», που προκαλεί τη διχόνοια και τον διχασμό, στα ελληνικά). Αν πεθάνει μέσα μας και δεν υπάρχει πια θέση γι’ αυτόν, τότε είμαστε ελεύθεροι. Δεν ζεί πια μέσα μας ο σκλάβος, το θύμα και συνεπώς και ο Κατήγορος των όσων συμβαίνουν.

Ο Υιός, ο Ζών, καθιστά τον εαυτό του υπεύθυνο για ό,τι τού συμβαίνει, δεν ενοχοποιεί τους άλλους, αλλά ούτε τον ίδιο του τον εαυτό, απλώς παρατηρεί μέσα από τη συνείδηση των καταστάσεων και των γεγονότων, αυτό που μπορεί να τον οδήγησε σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, στον πόνο και στον θάνατο· μόνο με την αναθέωρηση του τρόπου ζωής του και των πράξεών του μπορεί να επιφέρει τη βελτίωση, με τίποτε άλλο. Ο Σωτήρ βρίσκεται μέσα του, πουθενά αλλού.

Η πηγή της γνώσεως, που θα τού επιτρέψει να κατανοήσει αυτό που τού συμβαίνει, βρίσκεται μέσα του. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τού υποδείξει μια συμπεριφορά ή μια στάση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει «τυφλά». Στον Διδάσκαλο αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.

[...]

Jean-Yves Leloup, Το γνωστικό Ευαγγέλιο της Μαρίας της Μαγδαληνής. Κοπτικό Ευαγγέλιο του 2ου αιώνα μ.Χ. (μτφρ. Αργυρώ Αϊμερίνη-Κουρούση, έκδ. Ενάλιος, Αθήνα 2005, σσ. 78-79).

Δεν υπάρχουν σχόλια: