Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2006

εγκαύματα 9, 1


περιπέτεια *


'Ανδρας ως πάνω
γεμάτος με θλίψη.



* η μεταβολή του σκοπού της δράσης στο αντίθετό της, η εις το εναντίον των πραττομένων μεταβολή. (Μαρκαντωνάτος, Βασικό Λεξικό Λογοτεχνικών 'Ορων).


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα περσοτερα "ψ" ειναι περιπετειες, ε;

(γιατι δε μπορεις να αφησεις σχολια στο μπλογκ μου;)

Ανώνυμος είπε...

το μελάνι μου εμενα ητανε μπλε... φιλια..

το θείο τραγί είπε...

Καλησπέρα σας.

Northy, για τα "ψ" έχω εδωδά καταχωρήσει στο άωρον ένα πεντζίκειο σπάραγμα, ήδη από τον περσινόν Οκτώβρη (Δε θυμάμαι, ήσουν τότε μαζί μας;). Δίνει πάνω κάτω τις συντεταγμένες του ζητούμενου "ψ". Βρες το και θα με θυμηθείς.

Σε κάθε περίπτωση, η λέξη "περιπέτεια" χρησιμοποιείται εδώ με την σημασία που τής έχει δοθεί από τους φιλολόγους που μελετούν αρχαία τραγωδία. Θυμήσου πόσες "αντιστροφές" υπάρχουν στα κείμενα του Σοφοκλή, για παράδειγμα, αλλά και του Σαίξπηρ.

Μιλώ για αντιστροφές, λοιπόν, της πραγματικότητας. Μεταβολές του σκοπού της δράσης στο αντίθετό της, όπως λέει και το ως άνω λεξικό.

Σχόλια προσπάθησα να σ' αφήσω την ημέρα της γιορτής σου. Δεν το κατάφερα. Ομοίως και στο blog του Πολύβιου, την ίδια μέρα, όπου τελικά βγήκα ως "tragis s".

Να καλωσορίσω όμως και το άλλο αγόρι και φιλιά να τού δώσω κι εγώ. Είναι η πρώτη φορά νομίζω που αφήνει τ' αχνάρια τ' εδώ. Το μελάνι του αν και μπλέ γλυκό είναι.

Σάς εύχομαι ό,τι καλό. Και στους δυό. Καλήν πρόοδο, στον μικρό.
Ο ίδιος mallon εγώ.