Δεν έχει ξεκάθαρα προσδιοριστεί βασιλεύς στις ενεπίγραφες πινακίδες που ήρθαν στο φώς στο ανάκτορο, αλλά η ελληνική παράδοση κάνει λόγο για μία μυκηναϊκή δυναστεία στη Δ. Μεσσηνία, εκείνη των Νηλειδών. Σύμφωνα με τον μύθο ο Νηλεύς, ένας βασιλικός πρίγκιπας από τη Θεσσαλία, ήρθε και κατέλαβε την περιοχή. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Νέστωρ που βασίλευσε επί τρεις γενεές ανδρών.
Ο Νέστωρ, που έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας, πρόσφερε και εξόπλισε ενενήντα πλοία, δεύτερος μετά τον ίδιο τον Αγαμέμνονα, που ήταν αρχηγός της εκστρατείας και είχε συμμετάσχει με εκατό πλοία.
Ο Νέστωρ επέστρεψε με ασφάλεια από την Τροία και έζησε για πάρα πολλά χρόνια. Τον διαδέχτηκε ο γιός, ο εγγονός και ο μεγάλος δισέγγονός του. Το ανάκτορο καταλήφθηκε και πυρπολήθηκε από τους Δωριείς και καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή.
Μερικοί από τους Νηλείδες βρήκαν καταφύγιο στην Αθήνα, όπου ίδρυσαν μερικές από τις εξέχουσες αθηναϊκές οικογένειες. Άλλοι πήγαν στην Μ. Ασία και αποίκησαν την Ιωνία.
Οδηγός στο Ανάκτορο του Νέστορα. Μυκηναϊκές θέσεις στην περιοχή του και το Μουσείο της Χώρας (μτφρ. Χατζηφώτη Λ., έκδ. Παπαδήμα, Αθήνα 2007, σ. 46). -Μια καταφανώς απρόσεκτη έκδοση τόσο στην αδόκιμη εν πολλοίς τυπωμένη μετάφραση όσο και στην πληθώρα τυπογραφικών αβλεψιών, αλλά και στο δέσιμο. Τί κρίμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου