Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

για τους πνευματικούς Ιωνες


Οι Αθηναίοι δεν είχον αποκτήσει εις το διάστημα αυτό τόσην δύναμιν, όσην οι Σπαρτιάται, και, εκτός της Αττικής, δεν είχον εις την κυριότητά των ειμή μόνην την νήσον Σαλαμίνα· διότι ναι μεν εγυμνάζοντο και οι Αθηναίοι, καθώς όλοι οι 'Ελληνες, εις σωματικάς και πολεμικάς ασκήσεις, όλοι δε ώφειλον να εκστρατεύωσιν εν καιρώ πολέμου, αλλά δεν είχον, ως οι Σπαρτιάται, μόνον και κύριον σκοπόν όλης της ζωής των τον πόλεμον· ησχολούντο και εις άλλα πράγματα...

...την γεωργίαν, την τέχνην, τα γράμματα, το εμπόριον, την ναυτιλίαν.



Με την ιδιαίτερη ματιά του Κ. Παπαρρηγόπουλου, Ιστορία του Ελληνικού 'Εθνους [στην πρώτη μορφή του 1853], Α' μέρος και δη από το κεφάλαιο Ιστορία των Αθηνών (επιμ. Κ.Θ. Δημαράς, έκδ. Ερμής 1970, σ. 57).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τα παρόντα και τα μέλλοντα,'' Η πλουτοκρατία ήτο,ειναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων τού κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος'' Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης [για την αντιγραφή Γιάννης Καχραμάνης απο το plibyos.blogspot.com]

το θείο τραγί είπε...

Στους ερωτικούς, βέβαια, 'Ιωνες, για να συνθέσω το δικό μου με το έτερον blog που αναφέρετε αγαπητέ, τους 26άρηδες του π. Λύβιου, δηλαδή, αντιχάρισμα τούτο δώ, το οποίο έχει ξανασημειωθεί στο τετράδιο αυτό:

"Χαμογελούσες σ' όλα τα αγόρια για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου επάνω τους...".

Δράγμα εκ του Φωτεινή Τσαλίκογλου, Δε μ' αγαπάς. Μ' αγαπάς. Τα παράξενα της μητρικής αγάπης. Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου (έκδ. Καστανιώτης, σ. 86).

Ξεκινάει έτσι μιά επανάσταση;
Ναί, το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι αγαπητέ αντιπλόκε: η επανάσταση κάτω στην πόλη άρχισε, δηλωμένο ξεκάθαρα στο αντιγύρισμα του Επ' ασπαλάθων, στης Καισαριανής το Μονύδριον, οψιφανής εγώ. Ο αυτός φρέσκος-φρέσκος εκ του δρομο... ξανά!

Υ.Γ. Ελπίζω να μην τά' κανα αχταρμά! Αχ, όχι πάλιν!