Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

μοναξιά... [είπε γέρων]


ένα μήνα τώρα
χωρίς κορμί
ξεράθηκα

χιλιάδες σαν και μένα
στο ίδιο ξεροσφύρι λιώνουν
ακόμα και ο λίγος έρωτας
δε φέρνει ανακωχή στη μοναξιάΝτίνος Χριστιανόπουλος, από την συλλογή «Μικρά ποιήματα. Το κορμί και το σαράκι», όπως περιλαμβάνεται στο τομίδιο Ποιήματα (β' έκδοση, Διαγώνιος, Θεσ/νίκη 1992, σ. 132).*


Ν.Γ.Π.: Να μη χαρίζεσαι στην οικογένεια ή σε ό,τι αγαπάς στενά. Να διαλέγεις τη μοναξιά που θα σε μάθει να αγαπάς τον καθένα. Να στηριχθείς στη μοναξιά, όπως η πόρνη ακουμπάει στον νταβατζή της για να εξασφαλισθεί, επειδή δίδεται στους πάντες. Τα όρια τότε θολώνουν και δεν υπάρχει το καλό και το κακό - μόνο η κίνηση.

Σ.Τ.: Η ίδια κίνηση που οδηγεί στη χαμένη ενότητα του κόσμου;
Ν.Γ.Π.: Ναι, παιδάκι μου, η ίδια κίνηση. Που δεν είναι άλλη από την αγάπη.κυρ-Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Προσεύχομαι στα πράγματα, για να με δώκουν ζωή, συνέντευξη στον Στ. Τσαγκαρουσιάνο τον Μάιο του 1985, δημοσιευμένη κατόπιν στον τόμο: Αντίο παλιέ κόσμε. Συνομιλίες με αξιοσημείωτους ανθρώπους (4η έκδ. 01 Κείμενα, Αθήνα 2007, σσ. 63-64).

2 σχόλια:

metabasis είπε...

Ἡ συνέντευξη τοῦ Πεντζίκη δημοσιεύτηκε στὸ πρῶτο τεῦχος τοῦ θρυλικοῦ περιοδικοῦ "Τὸ Τέταρτο" τοῦ ἀείμνηστου Μ. Χατζηδάκι. Στὸ δεύτερο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ δημοσιεύτηκε συνέντευξη τοῦ Χριστιανόπουλου («ἐδόθη μοι σκόλοψ τῇ σαρκί…», πάλι στὸν Τσαγκαρουσιάνο).
Ἐγὼ ἤμουν 18 ἐτῶν…

το θείο τραγί είπε...

Ναι, αληθεύει αυτό. 'Αλλωστε, ο τόμος τις περιέχει όλες αυτές τις συνεντεύξεις μετά τόσα χρόνια. Σάς ευχαριστώ. Ο ίδιος.