Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

επέτειος διπλή



Της μεγάλης ποίησης το πουκάμισο
πλέκεται πάντοτε
δίχως μανίκια. *



"29 Μαΐου 2012: Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Στην προσφώνησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος, αναφέρθηκε στη σημερινή αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό, ('Αλωση της Κωνσταντινούπολης) αλλά μίλησε και για την ανάτασή του, καθώς - όπως υπενθύμισε - το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη σβάστικα από το βράχο της Ακρόπολης.
Στην παρέμβασή του ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στο πρώτο περιστατικό αντίστασης, που σημειώθηκε στις 2 Μαΐου 1941, στη Βυτίνα, όταν ένας νεαρός μαθητής, ο Μαθιός Πόταγας, σταμάτησε μία μεραρχία αρμάτων των ΕΣ-ΕΣ- "σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ", λέγοντας:
"Μπορεί να μας νικήσατε αλλά δεν θα μας σκλαβώσετε. Μπορεί να είμαι ένας, αλλά πίσω μου βρίσκεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός".
Η αντίδραση του Γερμανού διοικητή ήταν να τον εκτελέσει και να ζητήσει να συνθλίψουν το κρανίο του".





----- 
* Στο motto τρίστιχο του Διονύση Φλεμοτόμου από τα «Πέντε Παυσίπονα Πάθη» που περιέχονται στην συλλογή Εκδρομές με του Ερμή το ποδήλατο (έκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα 2008, σ. 44). Εδώ το υπό στοιχείο ε'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: