ΑΛΗΤΟΠΑΙΣ
Από ακατάστατη φωλιά
σπουργίτης
ψηλά στον αέρα *
[…] υπάρχουν δύο τρόποι μετανοίας.
Ο ένας έχει να κάνει με τη μνήμη του θανάτου, τη μνήμη της κολάσεως, τη μνήμη της Δευτέρας Παρουσίας, που σε βοηθούν να βρίσκεσαι συνέχεια σε πνευματική εγρήγορση, πολεμώντας τα πάθη σου.
Ο άλλος είναι ο «αναίμακτος», όπως τον ονόμαζε [ο όσιος Πορφύριος], δηλ. το να μη μπείς σε ανοιχτή αιματηρή πάλη με τον εχθρό διάβολο, οπόταν μπορεί να πληγωθείς. «Σού έρχεται ένας λογισμός, μια επιθυμία; Μην πανικοβάλλεσαι! Γύρισε αμέσως κάπου την προσοχή σου. Μην προσέχεις συνεχώς το μαράζι που έχεις, το παράπονο εναντίον κάποιου. Αν σάς θέτει εμπόδια ο πονηρός, να τον περιφρονείτε», συμβούλευε.
Δηλαδή, έδινε μεγάλη σημασία στον προσανατολισμό του νου. Δεν ακύρωνε τον πρώτο τρόπο μετανοίας και πνευματικής αντίστασης στις πειρασμικές προσβολές, αλλά προέκρινε τον δεύτερο, τον «αναίμακτο τρόπο».
Νεοφύτου, μητρ. Μόρφου, Πορφύριος, ο όσιος των μυστικών συχνοτήτων (έκδ. Η Mεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2014, σσ. 28-29). Ανατύπωση από την ιστοσελίδα του γράφοντος. Για ολόκληρο το κείμενο, βλ. εδωδά.
-----
* Στο motto και πάλι ολίγος Συμεών, ιερομοναχός, εκ του βιβλίου του Συμεών μνήμα (έκδ. 'Αγρα, Αθήνα 1993.-Εδώ εγγραφή της 16ης Ιουλίου 1991).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου