Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

έπαινος για τον άνδρα


Τι γοητευτικό πράγμα,
κάθε μέρος του κορμιού μας
νάχει τη δική του θερμοκρασία! *


[...]

η γυναίκα πάντα θριαμβεύει στην σχέση της με τον άντρα∙ ο μόνος τρόπος να θριαμβεύσει ο άντρας είναι να αρνηθεί να μπει σ' αυτήν.

Το γεγονός είναι ότι η γυναίκα είναι σκανδαλωδώς ευνοημένη από την φύση. Βρίσκεται πιο κοντά της, την έχει πάντα με το μέρος της – η φύση συνεχίζεται μέσα της, χρησιμοποιεί το σώμα της για ν' αναπαραχθεί. Ας μην το ξεχνάμε: η γυναίκα έχει συγγένεια με το φως του φεγγαριού (που στον άντρα προκαλεί την επιληψία), με τις παλίρροιες των ωκεανών. Ο άντρας είναι αφύσικος, τεχνητός. Κατασκευασμένος μέσα σ' ένα ανοίκειο γυναικείο ικρίωμα, το σώμα της μητέρας του, κατασκευασμένος ακόμα από εντολές κύρους και εξουσίας, «ανδρισμού» και αντοχής, τις οποίες, στην διάρκεια της σύντομης ζωής του, είναι καταναγκασμένος πειθήνια και καθημερινά να εκτελεί. Κι ας μην επικαλεστεί κανείς τις κοινότοπες ιστορικοκοινωνικές αιτιότητες – ασφαλώς ισχύουν, αλλά βασίζονται στους δεδομένους, βιολογικούς χαρακτήρες του φύλου του.

[...]Γιώργος Χειμωνάς, «Έπαινος για τον άντρα», αρχικά δημοσιευμένο στο Βήμα της 29ης Μαΐου 1988. - Κατόπιν στο τόμο: Ποιόν φοβάται η Βιρτζίνια Γουλφ; Δημόσια κείμενα (έκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 1995, το ως άνω απόσπασμα εκ των σσ. 103-104).


-----
* Το motto εκ του Wittgenstein, Πολιτισμός και αξίες (μτφρ. Μ. Δραγώνα-Μονάχου & Κ. Κωβαίου, έκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 2000, σ. 30). Στο κείμενό του όμως ο Χειμωνάς θέτει motto το λογίο εκ του 'Αμλετ: "Ποτέ γυναίκα δεν κατάλαβε έναν άνδρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: