Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

περιβεβλημένος νεφέλην


Ο μηρός και το ιμάτιο σημαίνουν την ανθρώπινη φύση του Χριστού,
το όνομα, όμως, που είναι γραμμένο επάνω στο μηρό Του
Βασιλεύς βασιλέων και Κύριος κυρίων,
σημαίνει τη θεία Του φύση. ΙΘ΄16*
Αποκάλυψις

Δ΄ 3. Και ίρις κυκλόθεν του θρόνου, ομοίως όρασις σμαραγδίνων. Εδώ η ίρις, το τόξο που λάμπει σαν σμαράγδι, σημαίνει την ποικιλία και τις πολλές αρετές των αγγελικών τάξεων (Ανδρ.). Το αισθητό ουράνιο τόξο που πρωτοεμφανίστηκε μετά τον Κατακλυσμό (Γεν. θ΄ 13) παρουσιάζει ποικιλία χρωματισμών. Αυτό όμως που περικυκλώνει τον θρόνο παρουσιάζει ενότητα και λάμπει σαν σμαράγδι. Τους αγγέλους τους παρομοιάζει με το τόξο για την ποικιλία «της αγαθοεργούς λειτουργίας» τους, που όμως καταλήγει σε μία, στο να βοηθούν στη συντήρηση της χλοερότητος και θαλερότητος της κτίσεως δηλαδή για τη ζωή και σωτηρία της.

Ι΄1. Ο άγγελος αυτός που κατεβαίνει από τον ουρανό είναι περιβεβλημένος νεφέλην. Η νεφέλη «το αφανές και αόρατον παριστά» (Αρέθ.). Η ίρις, το ουράνιο τόξο δηλαδή, δείχνει το μέγεθος της τάξεως των αγγέλων και πως αυτοί έχουν στολισθεί με θεάρεστες αρετές και με διάφορες υπηρεσίες και αποστολές από το Θεό. Όπως συμβαίνει από το ουράνιο τόξο στα σύννεφα, που παίρνει το φώς από τις ακτίνες του ηλίου και το σκορπίζει σε ποικίλα χρώματα, έτσι και οι άγγελοι με την εγγύτητά τους προς τον Θεό, παίρνουν τα χαρίσματα και τα διασκορπίζουν προς τους ανθρώπους (Αρέθ.).

Γ. Μαυρομάτης, Η αποκάλυψις του Ιωάννου. Με πατερική ανάλυση (έκδ. Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος, Αθήνα 1994, σσ. 142-143, 189).

Δεν υπάρχουν σχόλια: