Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007

διαβάζω


στον Reader

Αν κατά τις καλοκαιρινές περιηγήσεις μου περινοστεύω τα ελληνόφωνα χωριουδάκια της Σαλεντινής Γραικίας και τους υπόσκαφους ναούς με τους ιστορημένους (ήδη από τον 9o και τον 10o μ.Χ. αι) Παντοκράτορες, διάσπαρτους στις πολλές χαράδρες της Πούλιας, φυσικό είναι να αναζητώ και τις λέξεις τις χαραγμένες στις πέτρες μάλλον παρά τα βιβλία.

Ωστόσο αγαπώ το καλό βιβλίο. Οι καλαίσθητες εκδόσεις με τραβούν από τη μύτη. Απολαμβάνω την ανάγνωση, όσο και το να ατενίζω καλοστοιχισμένες φυτείες στους αγρούς. Η αισθητική φροντίδα των προτάσεών μου με ενδιαφέρει εξίσου πολύ. Επιθυμώ το άριστο, στο μάτι άψογο. Το άμεσα αντιληπτό. Και έχει μεγάλη σημασία η λιτότητα στην έκφραση.

Επικεντρώνομαι σε τίτλους που αφορούν πάγια ερωτήματά μου. Βιβλία οικοδομής, με τα οποία συνδιαλέγεται κανείς συνεχώς και δεν τα αφήνει στο ράφι να αραχνιάσουν.

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί για την έντυπη κριτικογραφία, πως "δουλεύει" για τον εκδοτικό πυρετό. 'Ομως είναι αξιόλογη και δίνει αρκετά - ικανά εναύσματα στους βιβλιόφιλους. Απ' ανάμεσα αρθρογράφοι όχι τυχαίοι, δίνουν "διαμαντάκια".

Το μέλλον ανήκει στο διαδίκτυο. Η διαδικτυακή βιβλιοφιλία ανθίζει. Αργά ή γρήγορα το αναγνωστικό κοινό της έντυπης βιβλιοκρισίας θα στραφεί στην διαδικτυακή και θα συναντηθεί με το ιδιώνυμο κοινό το όπισθεν της "οθόνης" ψωνισμένο και των επάλληλων παραθύρων (links). Δεν υπάρχει λόγος να εκτοπιστεί η έντυπη βιβλιοκριτική, όσο διαθέτει ισχυρό κριτήριο.

Η ανωνυμία στο διαδίκτυο δεν μας καθιστά απαραίτητα και ανεύθυνους. Η κρίση που διατυπώνουμε (και υπογράφουμε) περιέχει και περιέχεται σ' ακέραιο το διαδικτυακό μας πρόσωπο. Ορίζεται απ' αυτό και δεν σκορπάει. Οι αντιδράσεις των αναγνωστών ποικίλουν, κατά το ήθος εκάστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: