Πιστεύω στον Θεό. Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος ως λατρευτικό ον κι έχει το χάρισμα να αναρωτιέται για τα έξω από αυτόν. Πιστεύω στην Ορθοδοξία γιατί είναι η απόλυτα αναρχική θρησκεία. Γιατί σού λέει πως οτιδήποτε θέλεις να πείς στον άλλο πρέπει να το πεις πρώτα στον εαυτό σου. Αντί, για παράδειγμα, να σπάσεις μια βιτρίνα, πρέπει να σπάσεις πρώτα το καθεστώς που έχεις εσύ μέσα σου. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Νομίζω ότι μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας και χωρίς Θεό είναι πολύ δύσκολα.
'Αρης Σερβετάλης, ένας σεμνός και διόλου προσχηματικός ηθοποιός (απόσπασμα από τη συνέντευξή του στο προπαρελθόν Lifo, της Πέμπτης 24 Φεβρ. 2011. Εδωδά ολόκληρη).
Πρωταγωνιστεί στο νεανικό έργο του Τσέχωφ, Πλατόνοφ, στην Νέα Σκηνή του Εθνικού, όπου ο Γιώργος Λάνθιμος δημιουργεί κάτι πολύ αξιολογότερο από τον πολυδιαφημισμένο και απατηλό Κυνόδοντα, αν και, για μιά ακόμη φορά, μεταφέρει στα καθ' ημάς κάτι διασκευασμένο ήδη στο εξωτερικό, όπως σ' αυτήν την περίπτωση δουλειά του Ντέιβ Χέαρ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράστασης. Ο ίδιος.
*
δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος *
-----
* το τελευταίο στιχάκι εκ των προσομοίων του Τριωδίου της Θ' Μαρτίου (ιδιόμελον εις το Κύριε εκέκραξα του Εσπερινού των αγίων μεγάλων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων. Ποίημα τινός μοναχού Ιωάννου). Ετέρα γραφή, εκ του Μηναίου Μαρτίου, διορθωθέν υπό Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβριου (έκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1970), δίδει: "Δριμύς ον υπεμείνατε κρυμόν, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος".
3 σχόλια:
Μα τι φιλοσοφημένα αυτά τα νέα παιδιά! Απ έξω κι ανακατωτά την αναρχία, αλλά από διαφωτισμό, μεταξεταστέοι.
Τί κρίμα να περιφέρεστε σε τούτο το άωρον τετράδιο και να αδικείτε ελαφρά τη καρδία ό,τι κι όποιον απαντήσετε μπροστά σας, αγαπητέ!
Τον διαφωτισμό να δράμετε να διδάξετε στην κοινωνία, θα πρότεινα όμως! Εκεί σάς θέλω κι όχι εδώ. Εκεί, αγαπητέ, όπου ήδη στην τρίτη χιλιετία και περιμένει ο καθείς να μάθει τα προσωπικά του από τ' άστρα! Τη βοηθεία των πρωινάδικων της τιβού.
'Ομως, χάρισμά σας η σημείωσις στην διάταξη της Τρίτης 'Ωρας της Καθαράς Δευτέρας καθαρογραμμένη:
Κατά τας νυχτερινάς Αναγνώσεις λοιπόν, και Από της σήμερον [Καθαροδευτέρα] άρχεται ο ταχθείς Μοναχός αφυπνίζειν τους Αδελφούς [που καθεύδουν σιγά στα στασίδιά των -θυμίζω εγώ, κατά το γραφέν υπό του μεγΑλεξάνδρου, ίδε Στον Χριστό, στο Κάστρο-], καθ' όλην την αγίαν Τεσσαρακοστήν. Διέρχεται δε ηρέμα, και επιβλέπει τους υπνούντας και διεγείρει προς την ακρόασιν, κατά τον παρακολουθήσαντα τύπον".
Εκ του Τριωδίου. Ο ίδιος.
Εσεις οι πανεπιστημιακοί να τον διδάξετε, ως οφείλετε! Πάντως κρίμα το ωραίο παιδί, πάει χαμένο...
Δημοσίευση σχολίου