Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2005

.ψ.


Σκοντάφτει κανείς σ' όλα όσα δεν καταλαβαίνει, ονομάζοντάς τα ψέμα. 'Οταν σκοντάψεις μιά και καλή, τότε ανταμώνεις το αρχικό Ψ στη λέξη Ψυχή, που ξεπερνά το ιδιωτικό σχήμα και τον κόσμο κατοικεί. * (Ν.Γ.Π. ξανά)


4 σχόλια:

Eιρήνη είπε...

Κι όταν σκοντάφτεις στην αλήθεια που στο κόσμο κατοικεί ψάχνεις το δικό σου ψέμα για ν'αντέχει η Ψυχή?

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Μάλλον σας διαφεύγει ότι την Αλήθεια που κατοικεί σε τούτο δω τον Κόσμο τηνε συναντάς μόλις ξεφύγεις απο το ιδιωτικό σου ψέμα, αυτό είναι που δεν αντέχει η Ψυχή το ιδιωτικό ψέμα, άρα δεν έχει νόημα να ψάξεις ένα ιδιωτικό ψέμα ξανά, σωστά Millon;

Η ψυχή θέλει κάτι προσωπικό και επώνυμο.

το θείο τραγί είπε...

Ναί, mallon.

το θείο τραγί είπε...

Ναί, mallon?

Ναί, mallon.

Σκοντάφτει κανείς σ' όλα όσα δεν καταλαβαίνει.

Με την ψυχή -που όπως έχουμε πεί είναι μια χώρα ανύπαρκτη- δεν μπορεί εύκολα να τα βάλει κανείς.

Στην προσπάθειά της ν' ανασάνει ζητά πάντα το αυθεντικό, το ακριβό (μύρο. άντε, εκενωθέν), το πολύτιμο (λίθο). Να τριφτεί. Ισως γιατί είναι η καταγωγή της (γνωστή από τα πλατωνικά κείμενα) τέτοια, που το ψέμα το μυρίζεται από μακρυά και το κάνει στην πάντα.

Η εύκολη λύση είναι ν'αποκαλέσεις όσα δεν καταλαβαίνεις: ψέμα. Αλλά, όταν θα φάς πολλές κατραπακιές και δείς τον ουρανό σφοντύλι, όταν σκοντάψεις μιά και καλή, τότε η καλή αλλοίωση της οράσεως στο αρχικό Ψ βλέπει την κρυμμένη λέξη.

Αποτελειώνω με τον στίχο του ποιητή:

ότι αλέθεται η αλήθεια

και ομολογώ πως το ταξείδι της αυτό η ψυχή -ψυχρή, πνοή θερμότατη- ζητά να το κάνει προσωπικό της. ~Χύνομαι στον ανώνυμο ωκεανό ή, κελαδώ ερωτευμένη στον προσωπικό μου αγαπημένο φίλο;


Μη σάς ξεγελούν θεοί και δαίμονες δεν υπάρχουν.

Ο ίδιος mallon εγώ.