Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

μη φτιάχνετε άλλους κανόνες


Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης απαντούσε στους αδελφούς του, που τού ζητούσαν να τούς δώσει κανόνες: «Μην προσθέτετε τίποτε στο Ευαγγέλιο, δεν έχουμε άλλους κανόνες, παρά μόνον το Ευαγγέλιο, μην προσθέτετε τίποτε, μη φτιάχνετε άλλους κανόνες. Ο κανόνας σας είναι το Ευαγγέλιο και είναι Εκείνος που το ενσαρκώνει. Ακολουθήστε Τον, βαδίστε μαζί Του». «Ο Χριστός, αυτός είναι όλα τα αρχεία», είχε πεί ήδη ο Ιγνάτιος, επίσκοπος Αντιοχείας.

Ο Νόμος δεν είναι μόνο ένα σύνολο από παραγγέλματα και εντολές, είναι και ένα πρόσωπο, μια συμπεριφορά.

«Μην επιβάλλετε κανέναν κανόνα,
εκτός από αυτόν του οποίου υπήρξα Μάρτυς».

Αυτόν τον Νόμο της Αγάπης και της ελευθερίας, που έκανα Πράξη, Ενσάρκωσα και υπήρξα μάρτυρας με τον λόγο, τις πράξεις, την υπομονή και τη συγγνώμη μου...

Γίνετε κι εσείς μάρτυρες της Αγάπης με σάρκα και οστά [...]. Γίνετε το επίκεντρο των αντικειμένων και των υποκειμένων που δημιουργούν, που μιλούν και αγαπούν και που είναι ικανά να ξαναδώσουν στα «άψυχα αντικείμενα» όνομα και ψυχή.

Jean-Yves Leloup, Το γνωστικό Ευαγγέλιο της Μαρίας της Μαγδαληνής. Κοπτικό Ευαγγέλιο του 2ου αιώνα μ.Χ. (μτφρ. Αργυρώ Αϊμερίνη-Κουρούση, έκδ. Ενάλιος, Αθήνα 2005, σ. 119). Απ' αφορμή τους στίχους 1-2 της 9ης σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: